Com participar

 1. Crea un equip entre 3 i 10 membres i escolliu l’opció microFLL més adequada
 2. Un cop formalitzada la inscripció, rebreu el set de competició que inclou el terreny de joc del repte i una guia de participació amb tota la documentació per preparar i afrontar el desafiament amb èxit.
 3. Prepareu-vos amb l’equip davant el repte i organitzeu la vostra pròpia microFLL. La participació a microFLL dóna accés als Tornejos Classificatoris FIRST LEGO League.
 4. Cerqueu el Torneig Classificatori FIRST LEGO League més proper i presenteu la vostra solució al repte juntament amb altres equips
 5. Els guanyadors dels Tornejos Classificatoris FIRST LEGO League arribaran a la Gran Final FIRST LEGO League Espanya
 6. Els equips premiats a la Gran Final FIRST LEGO League Espanya presentaran la seva solució a nivell mundial, participant en els Tornejos Internacionals FIRST LEGO League.

L’equip i l’entrenador

L’equip, format entre 3 i 10 membres i almenys un entrenador adult, pot associar-se en un club o organització preexistent, o simplement ser un grup d’amics que vulguin fer alguna cosa impressionant.

L’entrenador organitza i gestiona l’equip. És el contacte entre l’equip i l’organització de FIRST LEGO League a través del correu electrònic. Treballa amb l’equip per preparar el desafiament i l’acompanya el dia del torneig. És una peça essencial per a l’equip. L’entrenador no programa o investiga sinó que ajuda l’equip a trobar les seves pròpies solucions.

Contacta amb famílies, voluntaris o experts que puguin donar suport a l’equip, per exemple especialistes en la temàtica del repte.

Claus per a ser un bon entrenador:

 • Llegir el Manual de l’equip FIRST LEGO League
 • Motivar i entusiasmar l’equip
 • Trobar el temps òptim de compromís
 • Gestionar el temps i els objectius de l’equip
 • Predicar amb l’exemple
 • No cal que l’entrenador tingui coneixements tècnics!

El robot

El robot és la part principal del Joc del robot. Els equips dissenyen, construeixen i programen un robot autònom amb tecnologia LEGO MINDSTORMS Education i peces LEGO.

Principals components del robot*:

*Per conèixer en detall els components permesos, consulteu el document del Repte.

Durant la preparació, els equips aprenen aspectes tècnics per a la construcció del robot amb diverses capacitats de funcionament, mecanismes de disseny, programació i molt més.

És important entendre que el Joc del robot només és un dels 3 àmbits del desafiament que proposa FIRST LEGO League, i que el treball dels equips es valora en cadascuna d’aquestes parts.

El terreny de joc

El Terreny de Joc és l’espai on es desenvolupa el Joc del robot.

Consta d’un tauler situat sobre una taula amb els models de les missions col·locats sobre ella. Tant la taula com les peces LEGO (els elements) per a la construcció dels models de les missions formen part del Set del Joc del Robot que reben els equips inscrits un cop alliberat el desafiament al setembre.

Per desenvolupar el Joc del robot els equips poden preparar el terreny de joc :

 • Sobre una superfície llisa
 • Sobre la taula de pràctiques (recomanable per reproduir l’entorn dels tornejos)

La taula de pràctiques té unes mesures exteriors de 244 x 122 cm i s’envolta de parets. Les instruccions per construir els models de les missions, com construir la taula i disposar tot sobre ella es troben disponibles en la documentació del Repte.

El Joc del robot es duu a terme i desenvolupa perquè pugueu:

 • Divertir-vos amb la ciència i la tecnologia aconseguint confiança, coneixements i habilitats al mateix temps.
 • Practicar arriscant i innovant treballant en equip.

El projecte científic

Els equips realitzen un Projecte científic. D’aquesta manera, viuen el treball científic d’una forma directa i aporten les seves idees i propostes per transformar la societat.

El Projecte té 3 parts :

El projecte científic es presenta davant d’un equip de jutges seguit d’un torn de preguntes per determinar el grau de comprensió sobre el tema de la recerca. No hi ha limitacions per presentar: obres de teatre, espectacles o poesies són benvingudes!

Preparació

La temàtica del Repte FIRST LEGO League a Espanya es comunica al setembre. Els equips tenen 10 setmanes per dissenyar, construir i programar un robot i preparar la seva solució innovadora. Durant aquest període es preparen amb l’equip el repte, i organitzen la seva pròpia microFLL abans de participar en els Tornejos Classificatoris FIRST LEGO League celebrats entre gener i març.

Recursos per a l’entrenador

Durant la preparació del repte sorgeixen dubtes i preguntes sobre el robot, la investigació … Que no s’estengui el pànic! L’entrenador d’un equip FIRST LEGO League inscrit té a la seva disposició la possibilitat de consultar amb altres equips i entrenadors en un grup d’entrenadors FIRST LEGO League totes les preguntes imaginables, estaran encantats d’ajudar.

Competir amistosament, ajudar i aprendre dels altres companys, equips i entrenadors és part fonamental de FIRST LEGO League.

Sistema de valoració i premis

A FIRST LEGO League el procés és molt més important que el resultat. Es basa en què fem (Projecte científic i Joc del robot ) i com ho fem (Valors FLL). L’essencial és tot el que ha descobert i après l’equip a través de l’experiència FIRST LEGO League.

La següent informació s’aplica als Tornejos Classificatoris FIRST LEGO League i a la Gran Final FIRST LEGO League Espanya. No s’aplica a microFLL.

Tots els equips reben una medalla oficial per la seva participació en el torneig, i els equips que destaquen en algun àmbit reben, a més, un premi.

Els equips són valorats segons el sistema internacional comú de valoració i premiats pel seu treball en les 3 parts del repte:

 • El projecte científic
 • El joc del robot
 • Valors FLL

Podeu consultar el document que detalla els Premis dels Tornejos Classificatorios FIRST LEGO League i la Gran Final FIRST LEGO League Espanya.

Inscripció FIRST LEGO League

Participar a FIRST LEGO League té uns costos d’inscripció associats. Aquesta quantitat es destina a cobrir el cost del material necessari per participar i les medalles, premis i certificats lliurats durant el dia del torneig.

Cada equip FIRST LEGO League té la possibilitat de buscar finançament. Un dels objectius de FIRST LEGO League és promoure l’emprenedoria i la iniciativa entre els participants. Per això se’ls anima a buscar el suport de l’entorn, empreses i organitzacions. Aquí trobaràs idees i casos reals d’equips que van aconseguir finançar-se de diferents maneres.

A més, cada temporada Fundació Scientia en col·laboració amb els socis FIRST LEGO League posa en marxa el Pla Social  per a fomentar l’interès per la ciència i la tecnologia de forma inclusiva entre els centres de màxima/alta complexitat.