Col·laboradors FIRST LEGO League
Dragados
Socis organitzadors FIRST LEGO League
El 20% de les universitats d'Espanya ja col·laboren amb FIRST LEGO League
© 2020 Fundació Scientia. FIRST LEGO League. Política de Privacitat - Política de cookies
 • Twitter FLLSpain
 • Facebook FLLSpain
 • Instagram FLLSpain
 • YouTube FLLSpain
 • Flicker
 • Blog FLLSpain

FAQ

A continuació responem les preguntes més freqüents de FIRST LEGO League. 

Tens més dubtes? Contacta amb nosaltres!

Equips

Quines són les característiques que ha de tenir un equip de FIRST LEGO League? 

Qui pot formar un equip? 

Tots els equips de FIRST LEGO League han d'estar formats per joves de 10 a 16 anys, amb un mínim de 2 participants fins a un màxim de 10. A més, comptar amb 1 o 2 entrenadors/es per equip.

L'edat dels participants haurà de ser vigent a 31 de desembre de l'any que s'allibera el Repte. 

Tothom qui vulgui. Podeu formar un equip a través del vostre centre educatiu, associació o amb el vostre grup d'amics i/o amigues i veïns. Tothom és benvingut/da en l'experiència FIRST LEGO League!

Les inscripcions són per equips, mai individuals. Si teniu més dubtes, podeu enviar-nos un correu a info@firstlegoleague.es.

Inscripció

Com realitzo el
procés d'inscripció?

El procés d'inscripció per participar en FIRST LEGO League és molt senzill:

1. Inscriure al vostre equip a través d'aquest enllaç. Tots els materials sol·licitats durant el període d'inscripció es lliuraran a partir de setembre.

2. Reservar la vostra plaça pel Torneig Classificatori. Per fer-ho, heu de registrar-vos a la plataforma de la comunitat i activar el CODI DE COMANDA que heu rebut en finalitzar la vostra inscripció.

El procés d'inscripció finalitza quan heu formalitzat la vostra reserva de plaça. 

Quina és la data límit per inscriure al meu equip?

Podeu inscriure-us fins 10 setmanes abans del Torneig Classificatori en el qual decidiu participar, o abans si s'esgoten les places. Els Tornejos Classificatoris se celebren a diferents ciutats del territori nacional i podreu escollir aquell que més us interessi dintre la vostra Comunitat Autònoma.

Estigueu atents a la publicació de seus i dates en firstlegoleague.es.

Materials

Quan rebré el material?

Els materials necessaris per a la preparació del Repte es lliuren a partir de l'1 de setembre. Per a inscripcions posteriors, els rebreu en un termini de 24 a 48 hores (dins de la Península). 

Puc adquirir 1 Set del Repte addicional? 

El Set del Repte inclou la Taula de Joc i les Missions a superar durant el Joc del Robot. No es podran adquirir més sets dels que corresponen per inscripció.

Per conèixer les diferents opcions disponibles, consulteu aquest enllaç.

Quins materials necessito pel meu equip?

 • Set del Repte + 1 taula on muntar la Taula de Joc. Es recomana que l'equip estigui familiaritzat amb la taula que s'utilitzarà durant el Torneig Classificatori.
   

 • Robot LEGO Education SPIKE Prime o MINDSTORMS EV3. Es recomana comptar amb els sets principals, així com les extensions necessàries per construir el robot.
   

 • Dispositius electrònics (ordinador portàtil o tauleta).
   

 • Materials pel Projecte d'Innovació. Peces blanques LEGO del Set del Repte, peces i elements LEGO -poden ser peces de qualsevol set de LEGO o d'un set d'algun Repte anterior, o altres materials indicats al Manual de l'Equip-.
   

 • Quadern d'Enginyeria. Guia per preparar el Repte sessió a sessió. El podeu utilitzar per plasmar els pensaments, idees i/o dibuixos que aneu tenint a mesura que resoleu el Repte: durant el Projecte d'Innovació, el Disseny del Robot o la presentació dels Valors FIRST

Temps de dedicació

Amb quant temps comptem per resoldre el Repte?

El temps de dedicació per preparar el Repte varia segons l'equip. La nostra recomanació és invertir un mínim de 12 setmanes en sessions de 90 minuts cadascuna.

 

Tingueu en compte que com més aviat us inscriviu, més temps tindreu per preparar el Repte.

microFLL

En què consisteix
una microFLL?

Les microFLL són petits tornejos autoorganitzats per centres educatius, entitats, associacions o grups d'amics, on participen un mínim de 2 equips, i donen accés als Tornejos Classificatoris FIRST LEGO League que se celebren entre el gener i el febrer.

La idea de la microFLL és aconseguir més participació, més proximitat i també entrenar-se i preparar el Repte pel Torneig Classificatori posterior. El fet de fer-la en el vostre centre permet donar a conèixer el projecte -i tot el que han après els joves- a les seves famílies i amics. 

Com s'organitzen els equips per a una microFLL? 

Els equips s'organitzen de forma lliure per decidir si treballen tots sobre el mateix Projecte d'Innovació, o bé sobre aspectes diferents. Sobre el Joc del Robot també decideixen si volen treballar totes les missions, o bé si cada equip treballa una part de les missions. L'important és compartir la presentació de forma local, aprendre, integrar els valors, i sobretot, divertir-se amb tot el que feu. 

Quantes persones es necessiten per organitzar una microFLL?

L'estructura de microFLL permet simplificar els recursos. El mateix professor/a o organitzador/a pot valorar els àmbits del Repte amb els Fulls de Valoració que estan a la vostra disposició, així com valorar el Joc del Robot amb els Fulls de Puntuació.

És un bon moment perquè el professorat i/o persones properes al centre (famílies, amics i la resta de l'alumnat) tinguin l'oportunitat de formar part del projecte. Al Manual de l'Organització microFLL trobareu més informació.

Quin és el nombre de participants per a un equip microFLL?

El mateix que per a un Torneig Classificatori: de 2 a 10 participants.

Podem participar a microFLL sense representar a cap escola? 

Qualsevol equip amb un entrenador/a pot participar en una microFLL. Podeu organitzar la vostra pròpia microFLL amb 2 equips, o si ho preferiu, contactar i convidar a altres equips en una situació similar per participar en la vostra microFLL. També podeu participar en una microFLL oberta, en algun centre de la vostra zona. 

La microFLL té un format obert, per la qual cosa pot organitzar-la qualsevol que ho desitgi, sigui com a activitat extraescolar o aprofitant el vostre temps d'oci. 

Tenim documentació per a la microFLL?

El pack d'inscripció inclou el Manual d'Organització microFLL, juntament amb el Manual de l'Equip i el Quadern d'Enginyeria, per a preparar el Repte. 

Podem participar en una microFLL amb diversos equips i un sol robot? 

Per descomptat! Els equips podeu compartir el robot, sigui MINDSTORMS o SPIKE Prime. Per exemple, en una microFLL amb 2 equips, un equip dissenya, construeix i programa el seu robot i realitza les seves missiones durant les primeres setmanes, mentre que l'altre prepara el Projecte d'Innovació. I després, s'intercanvien. 

Com es planifica una microFLL?

Els equips es preparen el Repte durant 12 setmanes per participar en una microFLL. Un cop realitzada, els equips classificats participen en el Torneig Classificatori de la seva zona, que se celebra generalment entre gener i febrer. Al Manual d'Organització microFLL trobareu més informació. 

Com podem organitzar una microFLL en el nostre centre?

Una microFLL simplifica la preparació del Repte, el format i la duració del torneig. Una bona opció és integrar la microFLL de forma curricular en la vostra escola, centre educatiu o associació, així podeu realitzar un torneig en 2 hores de classe. Per exemple, durant les últimes sessions del trimestre.

Si ho realitzeu a l'aula, el professorat podrà valorar els projectes i els robots. A la Guia d'Integració Curricular trobareu tots els detalls, i a més, tindreu a la vostra disposició unes plantilles pràctiques per preparar, valorar i puntuar el Repte.

Com podem trobar finançament per implementar una microFLL al centre?

FIRST LEGO League promou l'esperit emprenedor entre els joves. És important animar-los a pensar en la millor forma de recaptar el seu finançament. Per a fer-ho, hi ha moltes possibilitats.

 

Aquí et donem algunes idees i casos reals d'equips que, com vosaltres, van aconseguir finançar-se.

Després d'una microFLL, qui participa en el Torneig Classificatori?

Vosaltres decidiu el criteri per configurar l'equip que participa en el Torneig Classificatori. Podeu seleccionar membres d'ambdós equips, segons la seva habilitat o estratègia en el disseny, programació i execució del robot, la seva planificació, desenvolupament i exposició del Projecte d'Innovació, la seva creativitat en la resolució d'un problema o segons la millor integració dels Valors FIRST en l'equip.

Quan se celebra
la microFLL?

La microFLL s'organitza majoritàriament durant el mes de desembre, sempre amb un marge de 3 setmanes abans de la participació en el Torneig Classificatori. 

De quantes
opcions de microFLL disposem?

Podeu seleccionar el tipus de microFLL durant la inscripció a FIRST LEGO League. Podeu escollir entre 2 equips (màxim 20 participants, 10 per equip) fins a 6 equips (màxim 60 participants).

Tornejos Classificatoris

Quan se celebren els Tornejos Classificatoris?

Els Tornejos Classificatoris FIRST LEGO League se celebren entre els mesos de gener i febrer. Us recomanem estar atents/es a les dates de celebració al nostre web, que es publicaran a partir de setembre.

Quant dura un Torneig Classificatori? 

Els Tornejos Classificatoris duren aproximadament mig dia. Tingueu en compte que si participen més de 30 equips, pot allargar-se tot el dia. 

Entrenadors/es

Què és i com puc formar part del Grup d'Entrenadors? 

El Grup d'Entrenadors és una comunitat autogestionada on compartir i posar en comú coneixements, dubtes i curiositats referents al Repte. Per tant, cada temporada enviem invitacions per tornar a activar-ho.

Si desitgeu donar d'alta a un altre company/a amb una altra direcció, si us plau, envieu-nos un correu a info@firstlegoleague.es amb el nom del centre i/o el codi de comanda, així com la direcció que voleu que incloguem. 

Com ens organitzem per entrenar?

Per organitzar les sessions, recomanem: 

 • invertir un mínim de 12 setmanes

 • 1 o 2 sessions de 90 minuts per setmana

 • seguir les indicacions del Manual de l'Equip
   

Podeu dividir el vostre equip en 2 grups de treball per alternar entre Projecte d'Innovació i Joc del Robot.
 

Heu de guiar-vos en tot moment pels Valors FIRST.
 

Utilitzeu el vostre Quadern d'Enginyeria per a:

 • registrar els vostres pensaments, esbossos i idees.

 • compartir tot allò après amb tot l'equip.

 • preparar les vostres presentacions! 

 • Projecte d'Innovació

 • Disseny del Robot 

 • Valors FIRST

 

I sobretot: Divertiu-vos!

Puc ser entrenador/a sense tenir coneixements de robòtica? 

Pots ser entrenador/a sense tenir coneixements tècnics. La metodologia de treball de FIRST LEGO League està basada en l'aprenentatge personalitzat segons els interessos, motivacions i necessitats de cada alumne/a. Ells mateixos descobreixen com dissenyar, construir i programar el robot, de forma que el treball de l'entrenador/a és guiar-los i motivar-los durant el desenvolupament del Repte.

Existeix documentació específica per a entrenadors/es?

Amb la inscripció a FIRST LEGO League disposeu d'una sèrie de recursos: 

 • Manual de l'Equip: estructurat en 12 sessions per poder treballar el Repte a l'aula. En aquest es descriuen els objectius i les tasques a realitzar per preparar el vostre Joc del Robot i el vostre Projecte d'Innovació. Es lliurarà un cop realitzada la inscripció.
   

 • Software: mòduls i activitats de programació incorporats a MINDSTORMS EV3.
   

 • Activitats de programació: al web del nostre partner educatiu oficial, LEGO Education ROBOTIX, trobareu diferents activitats de programació amb les quals podreu aprendre i millorar el vostre robot.

Robot

Si ja tenim un LEGO MINDSTORMS NXT, necessitem un robot EV3 per participar en FIRST LEGO League?

Per participar en FIRST LEGO League podeu participar amb qualsevol dels models de robot. Si heu d'adquirir un de nou, podeu escollir el que vulgueu a l'hora de fer la inscripció.

Poden utilitzar-se altres kits de LEGO? 

Es pot utilitzar qualsevol peça o kit de LEGO (per exemple, són recomanables els Sets d'expansió de LEGO MINDSTORMS Education EV3 que permeten fer múltiples variacions sobre el robot inicial o el set de Màquines Simples i Motoritzades). 

Programació

Quin software està permès? 

Està permès qualsevol llenguatge de programació (els propis de LEGO Education o d'altres com Scratch, Mycode...) que permeti que el Robot es mogui de forma autònoma; això és, que es mogui per si mateix. No està permesa cap forma de control remot.